【動画文字起こし】ビッグマックのレシピ fromカナダマクドナルドシェフ

 マクドナルドのカナダ法人エグゼクティブ・シェフのダン・クードロー氏なる方が、掲題の質問に回答・実際に調理している動画がありましたので、起こしてみました。

 こんにちは、シェフのダン・クードローです。マクドナルドの料理長です。オシャワ在住のクリスティーンさんから「ビッグマックのソースの中には何が入っているの?」という質問が来ています。クリスティーン、正直なところ、材料はレストランやインターネットでも手に入るようになってきているから、そんなに秘密というわけでもないのです。

 きょうは何をするかというと、あなたのお近くの食料品店で買うことのできる身近な材料でビッグマックをつくってみます。もうちょっと気楽にいきましょう。制服を脱ぎます。きょうは料理を楽しみましょうね。それでは、ここに、お店で買ったマヨネーズと、みじん切りにしたスイートピクルス、それから普通の黄色いマスタードがあります。こちらには白ワインビネガーが少々。また香りづけにガーリックパウダー、オニオンパウダーと、パプリカです。パプリカは少し味を足してくれますが、色もよくしてくれます。食べ物には、甘みと酸味のように、対照的な味がお互いをより引き立てたり、あるいはトマトとバジルのようにお互いに補い合う味があるのです。

 ではいってみましょう。これらの材料すべてを手早く混ぜ合わせます。オーケー。次はトッピングです。見てください。このように角切りにします。次にレタスです。これがパリパリとした触感と水分を与えてくれます。ピクルスは、食料品店で買ったただのハンバーガー用のピクルスです。次にバンズ(パン)、これはビッグマックといえばバンズですよね。これを少しだけ焼きましょう。これは私たちのお店と同じ、100%の牛肉です。これをリングに押し込むと……。ほら、上手にできた。生の肉を扱っていますので、もう一度よく手を洗います。そしてここに入れる。ああ、聞こえましたか? ジュージューという音が。バーガーの下の面がこんがりと色づいてきたら、一度ひっくり返します。そして塩とこしょう少々で味つけを。これもお店と同じです。

 そしてビッグマックを組み立てます。まずこのパンの一番下の部分と真ん中部分に、少しソースを塗って、タマネギを一つまみ、レタスも一つまみ、チーズを1枚、ピクルスを2枚載せたら、次はビーフ。真ん中の部分を下の部分に載せる。そしてバンズの頭の部分を一番上に載せます。これで、あなたが地元の食料品店で買うことのできる材料でつくったホームメードの、家でつくったビッグマックが完成しました。

 さあクリスティーン、あなたのビッグマックの質問のお答えになりましたか?

英語起こし

What is in the sauce that is in the Big Mac?

Hi, I’m chef Dan Coudreaut, I’m the executive chef for McDonald’s. And we have a question here from Christine from Oshawa, “What is in the sauce that is in the Big Mac?” Well, Christine, quite honestly, the ingredients have been available in the restaurant or as well now on the internet for many years, so… not really a secret.

But what we’re going to do today is we’re going to make a version of the Big Mac with ingredients that are similar that you could buy at your local grocery store. Ok. I’m going to be a little less formal and I’m going to take off my uniform and we’re just going to have some fun cooking. So here we have some store-bought mayonnaise, we have some sweet pickle relish and then we have a classic yellow mustard. Here is just a little bit of white wine vinegar. And then the aromatics here I have garlic powder, onion powder and then paprika. And the paprika gives a little flavor, but it also helps to enhance the color a little bit. With food it’s either contrasting flavors like sweet and sour or it’s complementing flavors like tomato and basil. Here with the Big Mac sauce, it’s contrasting flavors.

So here we go, we’re just going to mix that up very quickly. Ok. Now, let’s talk about the condiments. See, I’m getting a nice easy dice. Next, let’s do the lettuce. Gives you that nice moisture and crunch. The pickles are just a hamburger pickle that I got at the grocery store. Now the bun is classic signature of the Big Mac experience. And we’ll just let this toast a little bit. This is 100% beef, just like in our restaurants. We’re just going to press this into the ring, so… there we go, that’s a good one. I’m working with raw meat, so absolutely gotta wash your hands again. And they’re going in. Ah, did you hear that? That sizzle? You’re looking for a good browning on the underside of the burger. And then once I flip it over, I’m just going to season it with a little salt and pepper, just like we do in the restaurants.

So now, for the construction of our Big Mac – with a little bit of sauce, we’re going to build it on the heel on the club, with a pinch of onions, pinch of lettuce, piece of cheese, two pickles and now comes the beef. Club goes on top of the heel. And the crown goes on top. The classic Big Mac homemade, made at home, with ingredients that you can find in your grocery store, locally. So, Christine, I hope that answers your question about the Big Mac.

 飲食店などで、自信のある商品や人気のある商品のレシピを、このように実際に調理して動画で紹介してみせるマーケティング手法は、非常に有効だと思います。そういうことが、ちょっとやる気になれば、ほぼ無料(機材はスマホ等のカメラとネット回線)でできる時代です。「公開してまねされたり自作されたら困る」? それが面倒だからお店に買いに、私なんかは、行きますけどね。あとは、この動画でもそうですが、「明かしていない」ポイントがたくさんあります。なので、全く同じにはつくれない(あるいは本物以上になる可能性もある)はずです。そして残る事実は、「ほかの店のものではない、あなたのお店のその料理を見た」という視聴者・潜在顧客の記憶になるのだと思います。

 さあクリスティーン、合同会社ハルクアップがテープ起こしをしていること、ネットマーケティングをしていることを覚えてもらえましたか?